نماد سایت خدمات باغبانی و جابجایی درخت هورس (Horas)

بیماری قارچی گیاهان

بیماری قارچی گیاهان

بیماری قارچی گیاهان

انواع بیماری قارچی گیاهان

گیاهان در طول دوره رشد گاهاً بوسیله یک یا چند عامل بیماری قارچی گیاهان مورد تهاجم قرار می گیرند. بطور یکه سالیانه بیماری قارچی گیاهان بیلیونها دلار در سراسر جهان به محصولات کشاورزی خسارت میزنند. قارچها نسبت به سایر عوامل بیماری زا از تنوع بیشتری در شکل و نحوه عمل، سیکل و تاریخچه زندگی دارند. اندام قارچ ها بیماری زا بصورت رشته ای در نوع بیماری زا غیر رشته ای میباشد.

بیماری قارچی گیاهان از مهم ترین عوامل بیماری زا در گیاهان محسوب می شوند. چرا که فاقد کلروفیل بوده و مواد غذایی خود ار بصورت انگل اجباری از گیاهان زنده و یا بطور انگل از مواد مرده تامین مینمایند. در حال حاضر بالغ بر صدهزار گونه قارچ در دنیا شناسایی شده است. که در تولید مثل جنسی در قارچها سه مرحله پلاسموگامی، کاریو گامی و مرحله تقسیم هسته یا کاهش کورموزومی انجام میگیرد.

مرحله پلاسمو گامی پروتوپلاسم سلول نر و ماده باهم ترکیب و یک پروتوپلاسم واحد را تشکیل می دهند. این مرحله دو گامت با فاکتور جنسی متفاوت نزدیک هم قرار گرفته و سلول دی کاریوتیک یا  n+n تشکیل میدهند. کاریو گامی هسته نر و ماده سلول دی کاریو تیک ترکیب و هسته دیپلوئید یا ۲n کورموزمی سلول تخمرا تشکیل میدهند. مرحله تقسیم هسته، هسته ۲n کروموزمی سلول تخم با کاهش کروموزمی تبدیل به چهار هسته n کروموزمی در ادامه، اطراف هر هسته را مقداری سیتوپلاسم و یک دیواره احاطه میکند که در نهایت یک اسپور قارچ تشکیل میشود.

تولید مثل غیر جنسی قارچها

در تولید مثل غیر جنسی اندامهای جنسی نقش ندارند. تولید مثل غیر جنسی در قارچها بروش قطعه قطعه هیف، تقسیم سلولی، جوانه زایی، تولید کلامیدوسپور و تولید اسپور انجام میگیرد. روش قطعه قطعه هیف، سلولها ار محل دیواره عرضی هیف (ریسه) جدا که به هر واحد آن آرتروسپور میگویند. در تقسیم سلولی در وسط هر سلول مادری ، فر ورفتگی ایجاد و همزمان آن هسته و سیتوپلاسم دونیم میشوند.

سپس با ایجاد دیواره عرضی سلول مادری ب دو سلول اندازه و شکل مشابه تقسیم میشوند. در تولید مثل غیر جنسی بروش جوانه زایی برجستگی جوانه مانندی از سلول مادری بوجود میاید که شروع به رشد و نمو میکند. همزمان باآن، هسته مادر نیز تقسیم و همراه با سیتوپلاسم به جوانه منتقل میشود.

در نهایت جوانه بعد از مدتی بصورت اسپور از سلول مادری جدا میشود. اسپورها روی پایه کنیدیوفور یا در داخلها گدان تشکیل میگردند. کنیدیوفور پایه ای شبیه هیف میباشد که در انتها یا قسمت جانبی آن اسپور قرار میگیرد این نوع اسپورها غیر جنسی کنیدی و به پایه آن کنیدیوفور یا کنیدی بر میگویند. کلامیدو سپورها سالکروتهایی که بصورت غیر جنسی تولید شدند. که جزو ساختمان بقاء و دوام قارچ میشوند.

علایم بیماری گیاهی ناشی از قارچها

علایم رشد قارچ ها

سموم قارچ کش

قارچ کش عموماً بر اساس نحوه اثر بیوشیمیایی گروه بندی میشوند. خاصیت حفاظت کنندگی، معالجه کنندگی و یا ریشه کن کنندگی از مهم ترین اطلاعات قارچ کش محسوب میشوند. عواملی نظیر انعطاف پذیری استفاده از قارچ کش، قابلیت اعتماد به سموم  کنترل ادعا بوسیله کارخانه سازنده، قابلیت تحرک در داخل گیاه، توانایی انتشار مجدد در سطح گیاه و قدرت رقابت با دیگر آفت کشها از مهم ترین خصوصیات قارچ کش ها میباشد.

منظور از سیستمیک سموم قارچ کش به معنی حرکت قارچ کش در درون گیاه هدف است نه پاتوژن . جابجایی قارچ کشهای سیستمیک از مسیرهای آپوپلاستیک (حرکت در فضای آزاد بین سلولی، دیواره سلولی و آوندهای چوبی.) صورت میگیرد ویا دارای حرکت سیمپلاستیک (حرکت درون پلاسمودسماتا از سلولی دیگر.) میباشد.

قارچ کش معدنی گیاهان

نوع دیگری از قارچ کش ها بنام قارچ کشهای معدنی شناخته میشوند که در ترکیب آن گوگرد و ترکیبات مسی وجود دارد. گوگرد اولین قارچ کش موثر و این ماده بعنوان قارچ کش محافظتی است. که روی جوانه زنی کنیدیوم اثر بازدارندگی دارد.

گوگرد کلوئیدی و گوگرد جوشیده و آهک مورد استفاده قرار  میگیرد. فعالیت انتخابی گوگرد علیه سفیدکهای پودری ممکن است به خصوصیات رشد بی حفاظ و منحصر به فردشان نسبت داده شود و یا ممکن است ناشی از جذب بوسیله لایه چربی کنیدیوم باشد.

گوگرد غیر آلی به شکل گوگرد عنصری و یابصورت مخلوط گوگرد- آهک بکار برده میشود سم مذکور را میتوان بصورت گرد یا پودر و تابل بکار برد. عمومی ترین قارچ کش گروه گوگرد ترکیبات آلی بنام دی تیوکاربامات هستند. ترکیبات آلی گوگرد از قارچ کشهای محافظ خیلی موثر و در حال حاضر از رایج ترین قارچ کش بصورت سمپاشی محسوب میشوند.

قارچ کشهای آلی گوگرد دار گروه اول

قارچ کش آلی گوگرد دار گروه دوم

مهم ترین قارچ کشهای کربن دار

این نوع قارچ کشهای کربن دار در ترکیبات خود دارای حلقه بنزین تقربیاً به هم شبیه میباشند. 

قارچ کش با ترکیبات حلقوی هتروسیکلی

در این گروه قارچ کشهایی نظیر کاپتان وجود دارد. که بنامهای فتالامیدها، دی کاربوکسیمید شناخته میشوند. کاپتان گسترده ترین قارچ کش مصرفی این گروه محسوب میشود از سم کاپتان جهت مبارزه با بیماریهای لکه سیب و گلابی، سفیدک های داخلی و سفیدکها سطحی گل سرخ و زنگ میخک  استفاده میشود. قارچ کش کاپتافول اغلب برای ضد عفونی بذور توصیه میشود این سم روی سفیدک دروغین نیز تاثیر مثبتی دارد.

با توجه به گیاهسوزی پایین این قارچ کش آنرا میتوان بصورت یکبار سمپاشی جهت کنترل لکه سیاه سیب استفاده نمود. فولیت نوع دیگری از قارچ کش  هتروسیکلی که بنامهای فولتون  وارتوفالین معروف است. این قارچ کش علاوه بر بیماری قارچی گیاهان که بوسیله کاپتان کنترل میشوند. علیه سفیدکهای پودری و برخی زنگ نیز موثر است. کاپتان کاپتال فول فولیت تجیحاً باگروه سولفیدریل انزیم واکنش نشان و ممکن به گروه آمینی نیز حمله و از عمل آنزیم که گروه سولفیدریل ندارند ممانعت نمایند.

قارچ کش های سیستمیک

قارچ کشهای سیستمیک در زمان استفاده در خاک بصورت مخلوط از طریق ریشه گیاهچه جذب و بوسیله شیره گیاهی در قسمتهای مختلف گیاه پخش میشود. لذا گیاه در طول دوره رشد علیه بیماری قارچی گیاهان مصون میماند.

الف) ترکیبات اکساتیین، قارچ کش ویتاوآلس که از آن جهت ضدعفونی بذر علیه سیاهکهای آشکار و پنهان استفاده میشود. سم پلانت واکس که علیه زنگ ها از کاربرد خوبی برخوردار است.

ب) معروفترین بنزیمیدازول در فروشگاه سموم دفع آفات نباتی بر اساس نقش علمی در کنترل وسیعی از اسکومیست، بازیدومیست و قارچ ناقص میباشد. توسعه قارچ کش سیستمیک در دهه ۱۹۶۰ شامل بنزیمیدازول از جمله بنومیل ، کاربندازیم ، تیوفانات متیل  ، فوبر یدازول  وتیانبدازول بود.

نحوه اثر بنزیمیداوزل براساس تاثیر روی تولولین میباشد تابنداوزل در سال ۱۹۶۱ بوسیله شرکت مرک المان بعنوان ضد انگل روده ساخته شد. خصوصیات سیستمیک و قارچ کشی آن در سال ۱۹۶۴ به اثبات رسید. از این قارچ کش در سبزیجات محصولات زراعی، درختان میوه، گیاهان حاشیه ای، چمن، گیاهان حفاظتی و غلات استفاده میشود. از دیگر قارچ کشها ضد توبولین میتوان به فنیل کاربامات اشاره نمود. که قارچهای مقاوم به بنزیمیدازول فعال هستند.

مشخصات قارچ کش سیستمیک ایده ال 
خروج از نسخه موبایل