گیاه پالایی چیست؟

گیاه پالایی (به انگلیسی: Phytoremediation)، استفاده از گیاهان سبز برای تصفیه و کنترل مواد زائد در آب، خاک و هوا بخش مهمی از رشته جدید مهندسی اکولوژی است. روش گیاه پالایی کاربردهای در داخلی و خارج از محل توسط ویژگیهای خاک و آب محل، پایداری مواد مغذی ، هواشناسی، هیدرولوژی، اکوسیستمهای امکان پذیر و ویژگی آلاینده کنترل میگردد. بلاگ سایت را مشاهده کنید.

سمیت گیاهی و محدویت حمل و نقل انبوه یا فراهمی زیستی در کاربردهای بسیار مهم میباشد. بیشتر کاربردهای بدلیل اتکا به نور خورشید  و بازیافت مواد مغذی در محل ارزان هستند. اما درمان در زمینهای بزرگ و زمان طولانی تر درمان معمولاً به مناطق ریشه محدود و آب کم عمق کاربردهای تالاب ها، علفزارها ، محصولات زراعی و درختکاری برای انواع ضایعات موفقیت آمیزست که معمولاً در غلظت پایین وجود دارند و سمیت گیاهی حاد ندارند.

زمان مناسب برای تزریق کود مایع به درخت جهت جابجایی درخت در تمام فصول سال چه زمانی میباشد؟

میکروارگانیسم

پسماندهای آلی و معدنی شامل فلزات و متالوئیدها، برخی از آلاینده بیگانه بیوتیک  و شیرابه نمکها، فاضلاب، لجن و سایر ضایعات معمولی است. برخی از درمانهای اضافی یا پشتیبان بسته به شدت سمیت برای جبران تنوع سیستم بیولوژیک ضروری باشد. با این حال، تعداد بسیار کمی از تکنیک گیاه پالایی برای پایداری با استفاده از اصول اساسی مهندسی اکولوژیکی بهینه شدند. کاربردهای تک کشتاز هیبریدها و گاه گونه بیگانه و اکوسیستم ساده گیاهان و میکروارگانیسم (به فرانسوی: Microorganisme) امکان پذیرست.

خود مهندسی و طراحی خود نیاز به کاوش و استفاده برای بکارگیری اکوسیستم پایدار برای مدیریت زباله دارد. کلید بکارگیری اکوسیستم پایدار دانش تنوع ژنتیکی و پروتئومی لازم برای انتخاب گیاهان و سایر موجودات با فعالیت بهینه برای تبدیل یا انباشت آلاینده هاست. بیشتر پروتیئن گیاهان (تقریباً ۱۰۰۰۰ پروتیئن برای همه گونه ها) به اندازه کافی برای بهینه سازی و درک طیف وسیعی از کاربردهای گیاه پالایی ممکن کاوش نشده باشد. علاوه بر این متابولیسم ثانویه گیاهی باید درک شود. اگر ساختار و فعالیت یک ماده شیمیایی بیکانه شبیه به یک متابولیت ثانویه باشد.

احتمال زیادی میرود که یک کاربرد گیاه پالایی پایدار امکان پذیر شود. از آنجایی که برخی ترکیبات بیگانه مشابه هیچ متابولیت ثانویه نباشد. برخی مهندسی ژنتیک برای مدیرت پایدار این ضایعات غیرمعمول ضروری باشند. بنظر میرسد گیاهان ارگانییم بهینه ای هستند. در آن ژنهای میکروبی برای دستیابی به کانی سازی بیشتر آلاینده آلی و ژنهای پستاندارانی که فعالیت بیشتری داشته باشد.

فرایند گیاه کاوی

گیاه‌ پالایی (به انگلیسی: Phytoremediation) فرصتی را برای افزایش امکان مالی برنامه گیاه پالایی و کاهش خطرات دفع از طریق استفاده از زیست توده گیاهی غنی و با فلز در انرژی و بازیافت فلز با فرایند سوخته ارائه میدهد. برخی از فلزات مهم مانند ZN _Se-Ni و Fe را میتوان از فرایند گیاه پالایی، گیاه کاوی و تقویت زیستی بازیابی کرد.

بازیابی فلزات از مکانهای آلوده به فلز، با استفاده از گیاهان تولید کننده  یبومس بالا بعنوان فیتومینینگ شناخته میشود. بیوفوو فیکشن مفهوم افزایش کیفیت غذایی غلات و سبزیجات خوراکی هست. این را میتوان از طریق چندین فرایند مانند شیوه زراعی، اصلاح گیاهان معمولی انجام داد. بیوتکنولوژی مدرن، ترکیب تقویت زیستی با گیاه پالایی ایده جدیدی برای مقابله با سوء تغذیه و اصلاح محیط زیست محسوب میشود.

گیاه پالایی بعنوان بیش انباشته کننده نیکل و روی

تعدادی از گیاهان مختلف برای گیاه پالایی بعنوان بیش انباشته کننده نیکل و روی گزارش و مستند میگردد. زیرا این فلزات انباشته ترین فلزات توسط گون ابر انباشته کننده مختلف هستند. به عنوان مثال Alyssum iesbiacum یک ابرانباشته نیکل که یک ابر تجمع کننده روی که انتخاب گیاه و فلز هدف، پیامد و خطرات مالی برنامه گیاه پالایی را تعیین می کند.

بطور خلاصه تعریف کلی از گیاه پالایی گیاهانی هستند که آلاینده محیطی را جذب کرده و محیط (خاک، هوا و زمین) را پاک میکنند. پروتکل گیاه پالایی برای درجا به راحتی قابل اجرا هستند. هزینه نگهداری پایین محسوب میشود. گیاه پالایی بعنوان یک استراتژی طبیعی و مبتنی بر انرژی خورشید در محل، پتانسیل بالایی برای درمان خاکها ومکانها با آلودگی متوسط روی سطوح بزرگ دارد. مشروط بر اینکه گیاهان به دقت انتخاب گردند. روش زراعی کافی برای مدیریت صحیح دسترسی گیاهی آلاینده آلی بکار گرفته شوند.

فرسایش بادر و آبی نیز توسط گیاهانی که برای گیاه پالایی استفاده میشوند. زیرا آنها پوششی زمینی را فراهم میکنند و ریشه آنها به تثبیت خاک کمک میکنند. گیاه پالایی را میتوان در هر مکانی در هر منطقه جغرافیایی جایی که گیاهان میتوانند رشد کنند اعمال کرد.

گیاه پالایی در مناطق پالایشگاه و مخازن نفتی

با توجه به اهمیت روز افزون گازوئیل و نفت برای توسعه صنعنی در قرن اخیر، پسابهای پتروشیمی بطور قابل توجهی در آلودگی محیط آبی و خاکی نقش داشتند. آلودگی تولید و توسط هیدورکربن نفتی نه تنها انسان، بکله محیط زیست رابه خطر بیندازد. گیاه پالایی یا اصلاح به کمک گیاه را یکی از بهترین فناوری برای مدیریت آب و خاک آلوده به فراوری نفتی و در نظر گرفت. مزایای اصلی این روش سازگار با محیط زیست، بالقوه مقرون به صرف و بدون نیاز به تجهیزات تخصصی میباشد.

صنعت نفت خام زباله هایی مانند فاضلاب، لجن و تا حدی گاز تولید می کند. اگر این ضایعات بدرستی مدیریت نشود. محیط زیست را آلوده کرده و به فعالیتهای صنعتی آسیب میرساند. نفت خام مخلوط پیچیده از هیدروکربن که شامل یک ترکیب عنصری که شامل کربن، هیدورژن، اکسیژن و گوگرد، همراه با مقادیر کمی نیتزوژن، فلزات و سایر عناصر هست.

ده ۱۰ گیاه مناسب برا پالایش هوا در پالایشگاه نفت

  • آلوئه ورا (Aloe vera) این گیاه آلاینده هوا را مثل فرمالدهید، تولوئن و زایلن را جذب کند.
  • لوله نشین یا گیاه مار (Snake plant) این گیاه دی اکسید کربن را بجوید و اکسیژن تولید می کند. در شب، بنابراین برای جذب هوا پرکربن مناسب میباشد.
  • ایوی (IVY) این گیاه آلاینده هوا را مثل فرمالدهید، تولوئن و زایلن را جذب کند.
  • درخت فیکوس (Ficus tree) این گیاه نیز برخی از گازهای مانند فرمالدهید، تولوئن و زایلن را جذب میکند.
  • کریسانتموم (Chrysanthemum) این گیاه بخصوص عطر مواد شیمیایی مانند آمونیاک و بنزین را جذب میکند.
  • روباه آزیت (Areca palm) این گیاه به طور معمول با فرمالدهید و بنزین سر و کار دارد.
  • پتونیا (Petunia) این گیاه نیز برخی از آلاینده هوا را جذب و منافع بسیاری برای تمیز کردن هوا دارد.
  • بامبو (Bamboo) این گیاه فرمالدهید و زایلن را از هوا پاک کند. بامبو هوایی تمیزتر ایجاد میکند.
  • خیار هندی (Spider plant) این گیاه فرمالدهید و تری کلرواتیلن را از هوا جذب کند.
  • درخت گردو (Walnut tree) این گیاه قابلیت تصفیه هوا از آلاینده شیمیایی مانند فرمالدهید را دارد.

هشت گیاه مناسب برای پالایش خاک در پالایشگاه نفت

  • شهدادی (Sunflower) این گیاه فلزات سنگین مانند سرب، روی و کادمیوم را از خاک جذب کند و آن را تصفیه کند.
  • گل راعی (marigold) این گیاه قابلیت جذب و تصفیه آلاینده مانند نایترات و بازسازی خاک را دارد.
  • صبرقا (Lupin) این گیاه فسفر و تیتروژن را از خاک استخراج کرده و بهبود بخش خاک هست.
  • بو مادران (Comfrey) این گیاه بسیار عمیق در زمین ریشه و مواد معدنی مانندپتاسیم و کلسیم و فسفر را از خاک جذب و آن را تقویت میکند.
  • جو (Barley) جو چندین ماده مغذی را به خاک باز میگرداند و خاک را تزریق کند.
  • آلیسو (Alyssum) این گیاه فلزات سنگین مانند سرب و روی را از خاک جذب کند و بهبود بخشی خاک را تسهیل کند.
  • یارا (Sweet potato vine) این گیاه فلزات سنگین مانند کادمیوم و نیکل را از خاک جذب کند و آن را تصفیه کند.
  • لادنیا (Ladino clover) این گیاه استعمالی که بازیافت و بازیابی عناصر غذایی را از خاک را تسهیل میکند.

شش گیاه مناسب برای اطراف پالایشگاه نفتی

  • راعی (Marigold) این گیاه قابلیت تصفیه آلاینده آلی مانند نایترات آلودگی شیمیایی دیگر را دارد.
  • پیله (Willow tree) این درختان میتوانند فلزات سنگین مانند آرسنیک و کادمیوم را از خاک جذب کنند بهبود تصفیه خاک شوند.
  • دیزلیا (Lespedeza) این گیاه فلزات سنگین مانند سرب و کروم را از خاک جذب کند و آن را تصفیه کند.
  • للبیه (Leguminous plants) گیاهانی مانند باقلا و نخود قابلیت بازیافت  فسفر را دارند و همچنین میتوانند آلودگی شیمیایی را از خاک جذب کند.
  • بید (Poplar) این درختان میتوانند فلزات سنگین مانند سرب و روی و مس را از خاک جذب کنند و آن را تصفیه کنند.
  • پوشاله (Buckwheat) این گیاه میتوانند فلزات سنگین مانند سرب مانند روی و کادمیوم را از خاک جذب کندو تصفیه خاک کمک کند.

قبل از کاشت هر گیاه در اطراف پالایشگاه نیازمند آن هستیم که به شرایط خاک و نیازهای آن گیاه و همچنین بهداشت عمومی و کیفیت هوا دقت کنید. همچنین همیشه به دستورالعملها و راهنمایی مربوط به هنگام کشت و نگهداری از گیاهان توسط متخصصان محلی مراجعه کنید.

بیژن صمغ آبادی متخصص جابجایی درخت با روش تزریق کود مایع را در آپارات بیژن صمغ آبادی دنبال کنید.