کارهای لازم در باغچه و گلخانه در ماه خرداد

با تمام طراوت فصل بهار، مواظب سرمازدگی دیر هنگام نیز بود و گیاهان مستعد سرمازدگی را تا حد امکان محافظت نمود. خرداد را ماه آماده سازی برای تابستان نامید. چون در این ماه بسیاری از کارها که آثار آنها را در فصلهای بعدی شاهد خواهید بود. در باغچه و گلخانه انجام دهید.

مطالب ما را در ویرگول بیژن صمغ آبادی دنبال نمایید.

باغچه و گلخانه گیاهان زینتی

آب و هوایی غیر فصلی بصورت مختلفی مانند سرمازدگی دیر هنگام، رطوبت بیش از حد و یا آب و هوای توفانی باعث مشکل شود. بنابراین، پیش بینی وضع آب و هوا برای محافظت از گیاهان حساس لازم است. برای نمونه بوته ایی را که تازه کاشتید، پس از بادهای شدید بررسی نمایید. چنانچه با وزش باد، ریشه استحکام خود را در خاک از دست داده باشند. مجدداً در خاک استوار سازید.

  1. تقویم باغبانی بهار را مطالعه نمایید.

۲. تقویم باغبانی تابستان را مطالعه نمایید.

۳. تقویم باغبانی پاییز را مطالعه نمایید.

۴. تقویم باغبانی زمستان را مطالعه نمایید.

مقاوم سازی گیاهان به هوای آزاد

اکنون شما میتوانید گیاهان یک ساله ی نیمه مقاومی را که در مکانهای کنترلی نظیر گلخانه و گرمخانه پرورش داده اید و حالا دارای بنیه قوی شدند در ساعاتی از روز، در هوای آزاد و مکانی که از نور شدید آفتاب و بادهای شدید محافظت میشود قراد دهید تا کم کم آماده ی پذیرش محیط بیرون برای ادامه ی رشد خود شوند. توجه داشته باشید. که این گیاهان را در هنگام شب به زیر پوشش باز گرداند.

کارهای لازم در باغچه و گلخانه گیاهان زینتی

  • کاشت سبدهای آویز.
  • مقاوم سازی گیاهانی که در هوای آزاد کشت میشوند.
  • پیرایش و مرتب کردن پرچین و حصارها هرس کلماتیس بعد از گلدهی.

کاشت نیلوفر آبی در باغچه و گلخانه

اگر شما در باغچه و گلخانه تان حوض دارید. اینک بهترین زمان برای کاشت نیلوفر آبی برای جلوگیری از خشکی ریشه نیلوفر آن را پس از خرید، بلافاصله در سبدهای مخصوص گیاهان آبزی بکارید.این سبدها برخلاف سبدهای دیگر که اطرافشان با پارچه کنفی پوشیده میشود. نیازی به پوشاندن ندارند.

  • نیمی از سبد را با خاک مناسب پر نمایید. ریشه نیلوفر آبی را در آن قرار دهید و مقداری دیگر خاک روی آن بریزید. مراقب باشید غنچه بالای خاک قرار بگیرند.
  • برای این که خاک داخل سبد در سطح آب شناور نشود. روی خاک را با مقداری شن و سنگریزه بپوشانید. سبد رادر داخل حوض فرو ببرید. آن را به تدریج در عمق مناسبی که برایش در نظر گرفتید. قرار دهید به گونه ای که برگها بر سطح آب شناور بمانند. درصورت نیاز برای ثابت نگهداری سبد، از آجر استفاده نمایید.

پرچین

پر چین همیشه سبز در اولین فرصت آرایش شوند. برای اطمینان از هم سطح بودن بالای پرچین، میتوانید بین دو چوب بلند که در دو طرف آن قرار دادید. نخی ببندید و در سطحی که قرار بر پرچین کوتاه شود. از بالای پرچین عبور دهید.

باغچه سبزی 

هنگام کار در باغچه ی سبزی یا گلخانه همواره به یاد داشته باشید. که کشت و کار پی در پی این امکان را به شما میدهد. تا محصول و سبزی خود را برای مدت زمان بیشتری برداشت نمایید.

کشت توام

یکی از بهترین راه استفاده مناسب از فضاهای یک قطعه زمین، کاشت گیاهان زود رشد مانند کاهو و ترپچه در بین گیاهانی مانند کلم بروکلی و زردک که رشد آهسته تری نسبت به آنها دارند. این کار به دو دلیل اهمیت دارد. یکی این که از یک قطعه زمین دو نوع محصول برداشت کرد و دیگر اینکه فضای برای رشد علفهای هرز باقی نمی ماند. در این روش، به این نکته هم توجه داشت که گیاهان انبوه نشوند. چرا که در این صورت برای بدست آوردن نور، هوا و غذا با یکدیگر رقابت میکنند.

هر چند که استفاده از روش کشت توام در کنترل آفات و بیماریها موثرست. اما با این حال بعضی از گیاهان را نمی توان در کنار یکدیگر کاشت. برای مثال پیازها و سیرها نمیتوانند در بین لوبیاها و نخودها خوب رشد کنند و یا از کاشت گوجه فرنگی بهمراه کدو مسمایی خودداری کرد. زیرا دارای آفات مشترکی هستند که باعث آسیب بیشتر هردو محصول میشوند.

در این میان بعضی از گیاهان در نقش انگل نیز ظاهر و با رشد زیاد خود باعث از دور خارج سازیگیاهان اطراف میشوند. نمونه ی بارز این گونه گیاهان، نعناع که در بیشتر باغچه یا گلخانه کاشته میشود. با رشد زیاد خود از توانایی رشد مناسب گیاهان اطراف خود تا حد زیادی کاسته و در  جذب مواد و عناصر غذایی خاک، قوی تر از آنها عمل می کند.

کارهای لازم در باغچه سبزی یا گلخانه سبزی

  • کاشت بذر ذرت شیرین.
  • کاشت محصولات ریشه ای مانند چغندر و هویج کاشت گوجه فرنگی در هوای آزاد.
  • کاشت گوجه فرنگی در هوای آزاد.
  • کاشت لوبیا سبزهای رونده.
  • تقسیم کردن و پرورش نعناع.
  • وجین مزرعه سبزی.

کاشت لوبیا رونده

در مناطق گرمسیر میتوان در پای هر چوب داربست، یک دانه لوبیا کاشت. اما در مناطق سردسیر، ابتدا دانه در محیطهایی مانند گلخانه پرورش یافته. سپس در این ماه از سال در پای این چوبها کاشته شوند.

  • چوبها را هم میتوان دو به دو، در امتداد یک ردیف به یکدیگر بست و هم میتوان آنها را در یک مرکز در قسمت فوقانی بهم متصل کرد.
  • در پای هر ستون یک لوبیا بکارید و به آن خوب آب دهید تا رشد ساقه، میتوانید آن را اطراف چوبها ببندید.

پرورش گوجه فرنگی در هوای آزاد

بسیاری از افراد به علت نیاز به مراقبت کمتر، کاشت گوجه فرنگی در هوای آزاد نسبت به گلخانه ترجیح می دهند. هر چند، دراین حالت محصول کمتر و فصل برداشت کوتاهتر میشود. اما این بذرها را نیز در زیر پوشش پرورش داد.

اگر قصد ندارید خودتان بذر گوجه فرنگی بکارید. نشای آن را از مراکز فروش گیاهان باغی بخرید. سپس تا زمانی که خطر سرمازدگی وجود دارد. آنها را زیر پوشش نگهداری کنید.

گلخانه

هنوز هم برای کاشت گیاهانی مانند گوجه فرنگی، کدو مسما، خربزه، خیار، ذرت، و گیاهان یک ساله نیمه مقاوم دیر نیست.

دستگاه تهویه را بررسی کنید زیرا رطوبت زیاد باعث ایجاد بیماریهای قارچی میشود. مشکل عمده گلخانه پر تراکم، بیماری بوته میری که باعث افتادن نشاها روی زمین میشود. برای جلوگیری از بروز چنین حالتی از گلدانهای پاکیزه و خاک استریلیزه استفاده کرد. همچنین نباید در مصرف آب زیاده روی کرد. قبل از کاشت از یک قارچ کش استفاده کنید.

پرورش گوجه فرنگی در گلخانه

گوجه فرنگی گلخانه ای را هم میتوان از طریق کاشت بذر در گلخانه پرورش داد وهم از مراکز فروش نشاء خریداری کرد. بعلت وجود بیماریهای خاکی زیاد، برای پرورش آنها از کیسه مخصوص ویا گلدانهای بزرگ استفاده کرد. از آنجایی که گوجه فرنگیهای گلخانه ای، ساقه بالا رونده دارند. در نزدیکی هر گیاه چوبی به منظوز قیم قرار دهید و گوجه فرنگی را با بستن به آن تربیت کنید.

  • زمانی که بسترهای آماده استفاده می کنید برشهایی مطابق با توصیه انجام گرفته بر روی کیسه ایجاد شود. یکی از بهترین مزایای این نوع بسترها، استریل بودن خاک آنهاست که باعث عدم آلودگی گیاه به بیماری خاکی می گردد.
  • در تمام طول گلخانه و درست بالای گیاهان، سیمی بکشید حالا سیم دیگری به موازات سیم اول، اما نزدیک به سطح زمین کشیده، دو سیم رادر جاهایی که گیاهان را کاشته اید. با نخ بهم وصل کنید. سپس بوته را با بستن به این نخ، تربیت کنید.
کنترل بیولوژیکی

محیط گرم ومرطوب گلخانه میتواند شرایط مناسب برای زندگی حشرات بوجود آورد که در این تعدادی از آنها آفت نبوده و افزایش آنها میتواند باعث کنترل آفات دیگر شود. به این منظور الزاما حشرات مفید را روی بوته های مستعد بیماری رها کنید. از حشراتی که با کمک این روش قابل کنترل هستند.

میتوان به مگس سفید، کنه ها و شپشک نرم تن اشاره کرد. بنابراین در مصرف حشره کشها آن هم درمقیاس باال جداً بپرهیزید چراکه در این بین نه تنها محیط زیست و محصوالت باغی آلوده میشوند بلکه بسیاری از حشرات سودمند نیز از بین می روند.

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *