جابجایی قطعات چمن

جابجایی چمن غالبا به علل مختلف در بعضی نقاط چمن، چمن خوب رشد نمیکند. زمین بصورت لکه های پراکنده ای خالی از گیاه باقی میماند. گاهی بعلت نامساعد امکان کشت در قسمتهایی مانند شیبهای تند، مشکلاتی برای چمن کاران پدید می آید که متخصصین برای حل این مشکل راههای متعددی را توصیه کرده اند، از جمله در مناطقی که میسر باشد محل لکه ها مجددا بذر کاری میگردد. ولی در حالاتی که امکان کشت وجود نداشته باشد از طریق دیگر استفاده مینمایند. برای این منظور فروش آنها به شکل قالیچه و فرش میباشد. به عبارت دیگر قطعات چمن را با ریشه و چند سانتی متر خاک یک جا از زمین بریده و برای خریداران ارسال میدارند.

این جابه جایی ممکن است بصورت نوارهای بریده به اندازه های مختلف باشد. چمنهای مزبور بدون آن که خاک آنها بهم بخورد و ریشه آنها متلاشی شود در زمین مورد نظر کاشته میشود. گاهی اینگونه قطعات چمن بصورتهای مربع یا مستطیل بریده و بکار میروند.

برای برش چمنهای مزبور، امروزه از ماشینهای خاصی بنام سودکاتر استفاده میشود. برخی بر این عقیده اند که هر چه ضخامت چمن کمتر باشد امکان رشد چمن بیشتر خواهد بود. همانطوری که در کاشت بذر چمن در محل اصلی بایستی نکاتی رعایت شود. در مورد انتخاب ارقام بریده و آماده، نکات مزبور از قبیل نوع خاک، خصوصیات منطقه و نوع کاربرد نیز لازم است دقت شود. یا به عبارت دیگر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک عامل مهمی در رشد و نمو گیاه چمن میباشد. در هر حال برای آنکه جابجایی چمن بریده صدمه نبیند. لازم است فوراً بمحل اصلی انتقال یافته و در محل جدید کاشته شود.

چگونگی کاشت چمن بریده شده

لازم است قبل از کاشت زمین مورد نظر را همانند زمینی که برای بذر کاری آماده میکنید، تهیه نمود. برای آنکه ریشه ها بتوانند در آغاز با خاک تماس بیشتری یافته و در خاک نفوذ نمایند. یک لایه از سطح فوقانی خاک را بوسیله شنکش یا هر وسیله دیگر نرم و آماده میسازند. سپس قطعات چمن آماده را مطابق طرح تزئیناتی بروی خطوط مستقیم کنار یکدیگر قرار میدهند. (بگونه ای که در بین قطعات فاصله ای وجود نداشته باشد و یا بعبارت دیگر همانند آجر چینی دریک ساختمان که آجرها در یک دیگر قفل وبست میشوند انجام شود.)

قرار دهی قطعات پهلوی یکدیگر بایستی بگونه ای باشد که ارتفاع آن درهمه سطوح یکسان و از یک شیب مشخص و معین برخوردار باشد. برای اینکه قطعات کاملاَ بهم بچسبند میتوان بکمک لبه آنها را کمی فشار داده بهم نزدیکتر نمود. هنگامی که قسمتی از سطح زمین پوشیده از چمن شد بایستی بوسیله یک تخماق چوبی یا غلطک سبک، کمی آنها را کوبیده و توسط آبپاش آبیاری نمود.

روز بعد پس از کاهش رطوبت، مقداری خاک غربال و نرم روی چمن میپاشند تا اگر شکافهایی وجود داشته باشد آنها را پر نماید. گاهی ضروری است در فواصل خالی، مقداری از بذر همان نوع جابجایی چمن بطور دست پاش بپاشند تا پس از رشد، فاصله بین آنها را پر نماید گاهی یک یا دو بار غلطک در چند هفته اول ضروری میباشد. در زمینهای شیبدار برای آنکه چمن حرکت نکند معمولاَ توسط میخهای چوبی که در فواصل قطعات گذارده میشود از حرکت آن جلوگیری مینمایند.

نشاء کاری در چمن چیست ؟

بعضی از چمن ها مانند چمن ایرانی را نمیتوان نشاء کرد. شاید اصولاً لزومی هم به نشاء کاری نداشته باشد. در حالی که برخی از چمنها مانند چمن افریقایی و زویزایی ژاپونی و برموداگراس و کینکویو بطور کلی انواع چمنهای خزنده را از طریق نشاء کاری میتوان کشت نمود. زیرا ازدیاد این نوع چمن ها توسط تقسیم ریشه انجام میگیرد.

جایگزینی مناسب برای چمن را مطالعه نمایید.

کاربرد تزیئناتی چمن

چمن کاری در سطوح وسیع میتوان مفهوم خاصی از نظر کاربردی داشته باشد. جابجایی چمن علاوه بر ایجاد پوشش سبز، در انواع تزئینات داخل باغ، منازل یا پارکها بصورت قسمتی از طرحهای تزئیناتی بکار میرود.

برحسب نوع طرح، سلیقه اشخاص، متخصصین، همچنین وضع ساختمان، درختان یا سطح چمن کاری ایجاب مینماید که از سنگ ها یا تخته سنگها، چوبها برای ایجاد جاده یا محل عبور در فضای جابجایی چمن استفاده شود. گاهی مسیر مورد نظر توسط مصالح ساختمانی متذکر در بالا بصورت نامنظم و بگونه ای که جنبه طبیعی و وحشی داشته باشد طراحی باغ ویلا میگردد.

اصولاً طرز تهیه نقشه دکوراسیون باغچه و باغ

بحثی مفصل و در بخشهای پیشین بدان اشاره شدست. ولی نکته اساسی آن است که قبل از اجرای عملیات چمن کاری مطابق نقشه راهروها و پیاده روها داخل چمن مشخص و عملیات ساختمانی انجام میشود و سپس اقدام به چمنکاری میگردد. ولی در مواردی مشاهده میشود که پس از احداث چمن، وجود راهروها ویا خطوط ارتباطی خاصی در میان آن ضروری است.

بنابراین مطابق نخست برای آنکه ابعاد معینی از چمن برداشته شود. قطعات سنگ یا چوب و… را برحسب طرح مورد نظر در محل خود روی چمن قرار داده و توسط تیغه یا بیلی نازک اطراف قطعات را بریده و بعد جابجایی چمن را بیرون آورده و تخته های سنگ یا هر نوع مصالح دیگر را جایگزین آن مینمایند. برای استحکام بخشی به قطعات گاهی لازم است از سیمان و یا مواد ساختمانی محکم کننده در زیر قطعات ریخت و بعد از عمل جایگزینی انجام شود. بایستی برای ایجاد یک نواختی و محکم سازی قطعات روی آنها را با تخماق و یا غلطک آرام کوبیده تا شکل و طرح واقعی سنگ چینی مشخص و زیبا جلوه نماید.

چمن همراه با حاشیه

در سطوحی که چمن همراه با حاشیه هاسی گلکاری میباشد. در سطح یا گوشه ای از چمن، طرحهای گلکاری اجرا میگردد. برای جلوگیری از تداخل و پیشروی چمن در سطح گلکاری و بهم خودرن طرح تزئیناتی، حدفاصل بین گلکاری و چمن از نوارهای رنگین لینولیوم یا آجر و دیگر مصالح ساختمانی استفاده میشود.

در هر حال چمن کاری تنها بمنظور ایجاد فضای سبز یا فضایی برای بازی نیست. بلکه بصورت قطعات و پلاتها یا اشکال خاص در تزئینات بکار میرود. البته این به سلیقه طراح و اهداف آن بستگی دارد. گاهی در سطوح وسیعی جابجایی چمن کاری برحسب خصوصیات طرح در قسمتهایی از چمن باغچه های سنگی همراه یا گیاهان زینتی پاکوتاه و دائمی احداث مینمایند. همچنین در سطوح وسیع با ایجاد تپه ها یا برجستگی هایی اشکال کوچکی از طبیعت سبز را پدید می آورند ودر روی آنها بطور پراکنده تک بوته هایی غرس میکنند.

انواع گیاهان پوششی

از بین انواع گیاهان پوششی برحسب اهمیت گیاه جابجایی چمن به طور مستقل مورد بررسی قرار گرفت. ولی سایر گیاهان پوششی بنابر خصوصیات رویشی و نیازهای زیستی بطور جداگانه مورد بررسی قرار میگیرند. این گیاهان غالبا کوتاه و سریع الرشد هستند. حداکثر رشد طولی آنها به یک متر میرسد.

برخی از واریته های گیاهان پوششی مشاهده شدست. که گیاهان مزبور در مدت زمان بسیار محدود و کوتاهی سطح خاک را فرا میگیرد. به علت سبز و پاکوتاهی شان زیبایی خاصی را پدید می آورند. معمولاً این نوع گیاهان نسبت به مواد غذایی پرتوقع نیست. آب بسیار نیاز ندارند. همچنین برخی از آنها نسبت به شوری خاک مقاوم میباشند. مانند فرانکنیا برخی دیگر در خاکهای شنی و ضعیف مانند سانتولینا به خوبی رشد و نمو مینمایند.

معرفی ۱۵ گیاهان پوششی

۱- آرمریا یا عود قرمز 

گیاهی همیشه سبز، پاکوتاه، مقاوم به سرما ودر مناطق خشک صخره ای بخوبی رشد و نمو میکند. همچنین درخاکهای شنی شدت تابش آفتاب و گرما را بخوبی تحمل مینماید. ازدیاد آن از طریق تقسیم بوته و بذر در ماههای پاییز میباشد.

۲- آسنا

گیاهی همیشه سبز، پاکوتاه وطالب مناطق گرم و تقربیاً خشک میباشد. تکثیر این گیاه توسط تقسیم بوته است. در همه مواقع سال میتوان آن را تکثیر نمود.

۳- آکیلیه آ 

این گیاه دارای گونه های متعددی میباشد و گونه ای از آن بنام بومادارن معروف است. گیاهی ست آفتابپرست و بیشتر در سطوح کوچک کاشت میشود. ازدیاد آن توسط تقسیم بوته انجام میگیرد.

۴- آرته میزتا

گیاهی از خانواده کاسنی با برگهای معطر گلهای آن سفید یا زرد میباشد. برخی گونه بصورت درختچه ها کوچک با برگهای بریده معطر هستند. آرته میزتا یکی از گیاهانی است که در خاکهای خشک و شنی و ضعیف رشد و نمو مییابد. بصورت دائمی مبیاشد. این گیاه دارای گونه متعددی بنامهای برنجاسف کوهی و افسطین و درمنه ترکی میباشد.

۵- اسطوخودوس 

گیاهی از خانواده نعناع است. گلهای آن در فواصل ماههای خرداد و تیر ظاهر میشود. غالباً دارای برگهای دائمی و معطر میباشد. گلها در قسمت انتهایی شاخه قرار دارند. رنگ آنها آبی وبنفش و سفیدست. عطر گلهای خشک آن سالها باقی میماند. ازدیاد آن در اوائل بهار از طریق تقسیم بوته و کاشت بذر انجام میگیرد.

۶- اریکا یا ورسک 

جابجایی چمن؛ گیاهی از خانواده اریسینه آ در خاکهای اسیدی بخوبی رشد و نمود مینماید. ارتفاع این گیاه متغیرست. معمولاً بصورت گیاه کوتاه در سطح خاک تا ارتفاع سه متر میرسد. برگهای آن سوزنی و همیشه سبز میباشد.

دارای گونه های متعددی است. معمولاً برای تزئینات بصورت مجموعه و توده ای کشت میشود. گیاهی مقاوم به گرما و خشکی این گیاه توسط قلمه در آخر تابستان رشد و ازدیاد مییابد.

۷- اگوپودیم یا پای بز ، علف بز

گیاهی چند ساله و خزان کننده و مقاومت آن نسبت به پاخوری کم ست. در انواع خاکهای به آسانی میروید. این گیاه دارای ساقه های زیر زمینیست. آنرا میتوان در فواصل قطعات بلوکهای سیمانی و همچنین در تنه درختان پوسیده کشت نمود. اگر در سطوح بزرگ کاشت شود. جلوه خاصی دارند. ازدیاد بوسیله تقسیم بوته انجام میگیرد.

۸- آگاپانتوس یا سوسن کوتاه نیلی 

گیاهی چند ساله همیشه سبز، ریشه آن آبدار و ساقه آن ضخیم میباشد. به فارسی سوسم پاکوتاه مینامند. معمولاً در نواحی آفتابی و سایه روش بخوبی رشد میکند. رشد آن سریع و نسبت به پاخوردگی مقاوم نمیباشد ازدیاد آن توسط تقسیم بوته انجام میگیرد. فواصل کشت آن حدود بیست الی بیست و پنج سانتیمتر باشد.

۹- آجوگا یا جعده 

جابجایی چمن؛ گیاهی چند ساله دارای گونه متعدد میباشد به فارسی آنرا جعده میگویند. گونه معروف آن جعده کاجی و جعده فرنگی و جعده خزندهست این گیاه در سایه آفتاب و آفتاب بخوبی رشد میکند ازدیاد آن توسط تقسیم بوته انجام میگیرد.

۱۰- آرتوستافیلوس

جابجایی چمن؛ گیاهی همیشه سبز و نسبت به پاخوردگی مقاومت ندارد رشد آن معمولاً بکندی صورت میگیرد یکی از خصوصیات این گیاه آن ست که شاخه ها در اثر تماس با زمین ریشه دار میگردند گیاهی ست آفتا پسند و برخی از واریته های آن در بسترهای کاملاً سایه بخوبی رشد و نمو میکنند.

بطور کلی جنس دارای گونه های متعدد از قبیل آرتوستا فیلوس دانسی فلورا و آرتوستا فیلوس هوکری و آرتوستافیلوتس پر میلا میباشد. ازدیاد آن توسط قلمه یا خوابانیدن شاخه میسرست. کشت این گیاه در سطوح بزرگ زیباتر از سطوح کوچک میباشد.

۱۱- آرکتوتکا

گیاهی چند ساله همیشه سبز بسیار مناسب سطوح شیب دار میباشد. کناره اتوبانها یا بزرگراه یافت میشود. به مراقبت زیاد نیاز ندارد.

۱۲- آرناریا

گیاهی چمنی به عبارت دیگر میتوان بجای جابجایی چمن از آن استفاده کرد در زمینهای شنی و مرطوب بخوبی رشد میکند.

۱۳- آرناریا ماریتیما 

گیاهی چند ساله همیشه سبز در خاکهای نسبتاً خشک و زه کشی بخوبی رشد میکند.

۱۴- آروند نیاریا 

جابجایی چمن؛ گیاهی مقاوم به سرما معمولا تا منهای هجده درجه را مقاومت مینماید. در مناطقه که آفتاب کامل یا سایه آفتا باشد بخوبی رشد میکند. نسبت به پا خوردگی مقاومت زیاد ندارد اما برای جلوگیری از فرسایش خاک استفاده میکنند. گونه معروف آن را آساروم کوداتوم مینامند.

۱۵- آسپاراگوس یا مارچوبه 

جابجایی چمن؛ گیاهی که در مکانهای آفتابی و سایه آفتاب بخوبی رشد میکند لیکن نسبت به پا خوردگی مقاومت ندارد کشت آن در قطعات بزرگ جلوه بیشتری داشت. بطور کلی نسبت به خشیک مقاوم میباشد گلها آن صورتی متمایل به سفید و میوه های آن قرمز میباشد.